Elvebredden...

Elvebredden...

lørdag 27. juni 2015

Aïcha - en favoritt hos biene - dominerer fortsatt roseblomstringen i hagen!

Opptelling i dag morges viser at litt over 20 roser har fått minst én utsprungen blomst... Moyesii, Hansa, Poppius, Louise Bugnet og Therese Bugnet står i full blomst. Blanche de Belgique og Rose de Rescht er godt på gang, men det tar fortsatt noen dager før de øvrige gjør noe av seg.
Men - det er Spinosissimarosen Aïcha som er flottest akkurat nå. Det er en av rosene som starter blomstringen tidlig, og 13 dager etter den første blomsten åpnet seg, står den nå i fullt flor. Dersom du er opptatt av å ta vare på biene, er Aïcha en innertier.  Den har doble blomster, noe som gjør pollenbærerne lett tilgjengelige for biene.  Dette i tillegg til at den starter sesongen før mange andre, gjør den til et verdifullt tilskudd i hagen - både for deg og for biene. 

Fotogén er den også - jeg vet ikke hvor mange bilder jeg har tatt av den - men det begynner å bli noen.  Dette er vel også fjerde gangen jeg legger den ut på bloggen.  

Den er super å nyte mens man venter på at de andre rosene skal komme igang...

Biekoz... Når jeg passerer den - er summelyden fra biene markant!

tirsdag 23. juni 2015

Av og til byr hagefotorunden på en ekstra bonus...!

Ikke noe er bedre en å fange motivet når det ikke er stilt opp... På min fotorunde i hagen følger alltid Winter trofast med, og i dag er det verdens vakreste firbente som skal få oppmerksomheten!
Winter er en hvit gjeterhund, og han ble et viktig medlem i vår familie for to år siden.
Hvit gjeterhund = hvit schäfer...
Ukjent for mange...

Nok ingen hund for nybegynnere - men jeg tror aldri jeg har hatt en hund som er så kjapp til å lære nytt - så rask på avtrekkeren når jeg gir en kommando...

Deilig gutt å ha med rundt i hagen - han blir aldri lei...

søndag 21. juni 2015

Aïcha - en vakker rose som blomstrer tidlig!

Aïcha hører hjemme blant spinosissimarosene og er en av de tidlige rosene som nå endelig har begynt å komme i blomst.  Denne rosen er en av de som godt kan benyttes på et noe mer skyggefullt sted. Min står på en nordvegg, så den får svært lite sol. I år har den dessverre fått en del svartflekk (en soppsykdom roser kan plages med) på grunn av den kalde og til tider regnfulle forsommeren.

Herlige, store, doble, gule blomster.

Bildet viser hvordan Aïcha forandrer farge fra knoppen slår ut i blomst til den begynner å gå mot slutten... Støvbærerne blir også mørkere når blomsten begynner å nærme seg slutten.




mandag 15. juni 2015

Peontiden er i startgropen!

Dette er mest sannsynlig Karl Lagerfield - Dersom du mener det kan være en annen, så kom gjerne med forslag!

Denne er jeg mer sikker på - det er Claire de Lune, en noe enklere, lys gul, pastellfarget peon.  Fantastisk vakker!

Den første peonen til å blomstre, var faktisk Shimane Chorujaku som jeg la ut bilde av på lørdag.  Fortsatt er det 5 forskjellige peoner som enda ikke har startet å blomstre, så her er det mye å glede seg til de nærmeste dagene...

søndag 14. juni 2015

Clematis Miss Bateman er en av de storblomstrede klematisene som starter blomstringen på forsommeren

Den har allerede blomstret i 3 - 4 dager...

Jeg plantet Miss Bateman i 2009, og den blomstret 2 sesonger for så å bli borte. 
Så - i fjor dukket den opp igjen!  Jeg hadde hørt dette fra andre - at om klematisen ikke kommer opp - ikke gi opp og grav den opp - la den stå - ha tålmodighet - og du får lønn til slutt!
Dette bildet er fra 15. juni i fjor da Miss Bateman dukket opp igjen - her har hun allerede fått selskap av The President og Multi Blue.  Disse to har i år ikke startet blomstringen enda, men flotte, friske skudd er på veg opp klatrestativet. 
I fjor stod også Austinrosen Golden Celebration (til høyre i bildet) i full blomst 15. juni... I år har den så langt kun noen små knopper - snakker om forskjell!

lørdag 13. juni 2015

Myske og Heuchera Marmalade gir et vakkert fargespill - lekre kontraster i mine øyne....

Dette blomsterbedet ble anlagt for å lage en pen kant ifm nivåforskjellen mellom baksiden av huset og drivhuset.  Jeg har fått både Heuchera og Myske som stiklinger for noen år siden. 

Mysken sprer seg svært raskt i bedet, og det var også målet - å bruke den for å slippe luking mellom rosene.  Dessverre er det på grunn av fjell og stein så grunt i store deler av bedet at det ikke er spesielt godt egnet for roser som helst bør ha 50 cm god jord-dybde for å få optimale vekstforhold. 

Heucheraen har jeg - som med så mange andre stauder jeg liker - kjøpt eller fått en plante av, latt stå ett eller to år, for deretter å dele og spre der jeg ønsker å ha den. 

Peonen Shimane Chojuraku imponerer!

I går

I dag - og den måler 28 cm i diameter!
Dette er en trepeon jeg kjøpte for noen år siden.  Den ble tråkket helt ned for noen år siden da vi fikk huset malt, men kom tilbake. Så langt har den ikke hatt mer enn et par - tre blomster hvert år, men det det kompenseres med det fantastiske skue den enkelte blomsten er.

fredag 12. juni 2015

Louise Bugnet - nummer to i blomst i år, sammen med Moyesii....


Ønsker du blomstring i juni og fra en av de beste hvite rosene, er Louise Bugnet et av de bedre valgene du kan gjøre! Denne flotte rosen står i skyggen i min hage, og var allikevel nummer to til å starte blomstringen i år!  Dette skyldes nok delvis at det har vært mye kaldt og dårlig vær i mai og første del av juni - noe som har gjort at andre roser som står i solen rett og slett ikke har fått noe særlig sol, men dog - flott innsats Louise! Og - det var salighet å stikke nesa nedi rosen og kjenne på den herlige duften!


Moyesii åpnet også første blomst i dag... En stor busk med enkle, herlige blomster som går over i flotte nyper utover høsten.

lørdag 6. juni 2015

Første rose i blomst i dag - en magisk oppdagelse!

Jeg jobbet hardt med den store sneglekampen - hadde bøtta med Nemaslug blandet i vann klar og vandret rundt rett etter regnet ga seg i morges på jakt etter snegler (som klippes i to og puttes i bøtta for så å spres rundt på strategiske steder i hagen).

Da så jeg EN enslig liten blomst, regntung etter nattens byger, som jobbet hardt med å åpne seg. For en lykke!  Årets roseblomstringen har startet! 


Det var Rosa pendulina, også kalt bergrose som startet showet i år.

Kanskje ikke den rosen du velger som den første å plante i hagen, men du verden så verdifull når du ønsker å ha roser i blomst så lenge som mulig gjennom sommeren.  
Den har rosa, enkle blomster (4 - 6 cm i diameter) og svak duft. Min pendulina er ikke så stor enda, da jeg fikk den som rotstikling fra en rosevenn høsten for tre år siden. Den hører hjemme blant de såkalte villrosene, er en av de aller tidligste til å starte blomstringen og vokser til en busk på ca 3,5x3m. Den er frisk og herdig - klarer seg til H8, og det store plusset er de tallrike og flotte røde og pæreformede nypene som kommer utover høsten!
Endelig er tiden inne for den daglige runden i hagen (med kamera) for å følge med på når de ca 175 forskjellige rosene jeg har i hagen kommer i blomst.
I fjor gikk det en måned fra den første rosen blomstret (Rosa rugosa 28. mai - Rosa Pendulina 29. mai) til den siste startet - så det blir en travel, men herlig tid framover.