Elvebredden...

Elvebredden...

søndag 6. oktober 2013

Clematis Tangutica Lambton Park & rosen Alchymist

Clematis Tangutica Lambton Park og rosen Alchymist

Jeg fikk lyst til å presentere en klematis Tangutica som jeg importerte direkte fra Tyskland for noen år siden. Den har en imponerende lang blomstringstid, og utover sommeren får de avblomstrede blomstene fantastiske, dekorative frøhoder som viser seg fram i harmoni med blomstene som fortsetter å komme helt fram til høsten. Jeg klipper den ned til ca. en meters høyde om våren, og den starter blomstringen allerede i månedsskiftet juni/juli.
Dette bildet som er tatt 6. juli i fjor (2012), viser Lambton Park i full blomst samtidig med rosen Alchymist. Alchymist var en av de første rosene som startet å blomstre i min hage i fjor - allerede 19. juni i fjor. Dette eksemplaret er en stikling jeg tok fra morplanten som står foran huset og får flere timer mer sol enn stiklingen som er avbildet.  Tross det - stiklingen starter å blomstre mer enn to uker før morplanten.  Fargen på blomstene er også betraktelig lysere.

Dette bildet tok jeg i går, altså 5. oktober (2013).  Lambton Park står fortsatt i full blomst. Alchymist frøs helt ned i våres. Men - den overlevde! Ser du nøye etter, finner du nye skudd som stikker ut mot venstre i bildet. Alchymist er engangsblomstrende, noe som innebærer at den blomstrer på grener fra året før.  Så jeg må vente til neste sommer for å kunne glede meg over blomstene.  En annen ting er også verdt å nevnte - den kjøpte, podede morplanten er en av de (få) rosene jeg mistet i våres.  Desto morsommere at stiklingen overlevde og kommer med nye, kraftige skudd.

Nærbilde av de vakre frøhodene...

Jeg avslutter med et bilde av Alchymist som viser hvordan den er godt i gang med blomstringen 22. juni.

Abraham Darby - en 'klassiker' fra David Austin


Abraham Darby

Abraham Darby er en av klassikerne fra David Austin, introdusert så langt tilbake som i 1985. Denne gjorde det svært godt i min hage i Nederland da jeg bodde der - fantastiske, store, vakre og deilig duftende blomster. Det var derfor naturlig at det var en av de første rosene jeg plantet i hagen her i Vollen i Norge. Ikke med så godt resultat, dessverre. Blomstene er like flotte, men den vokser ikke veldig godt, og etter en regnskur er blomstene nærmest en stor, våt kladd.
13. juli 2013

Det er nok en H3-rose, og jeg var svært spent på om den ville overleve den vanskelige våren. Det gjorde den, og i sommer med så strålende vær så lenge, fikk den også vist seg fram - dog noe senere enn i fjor. Dette bildet er tatt 13. juli i år.

17. juli 2013
Tre dager sener har både Abraham Darby og floksen som står rett bak sprunget betraktelig mer ut. (Floksen kom med bussen fra Göteborg i sommeren for to år siden... som liten stikling i 'flaskepost'...)


Livet går videre - med deilig ny 'linselus' i hagen

I begynnelsen av august - og fortsatt en liten, nydelig 'hvit rev'...

torsdag 25. juli 2013

Linærlas siste dans for Odin


Linærla har danset sin siste dans for Odin. Et av dagens høydepunkt.. Odin lykkelig opptatt med å spise frokost – to brødskiver med leverpostei stappet inn i Kongen.
 

Linærla hver dag – trippende rundt i påvente av at han skulle bli ferdig.

Nå er det over – Linærla tripper ensomt rundt i hagen, og vi tusler rundt i stille hus og tom hage…

En dag skal smilet overta for gråten når vi minnes ham…..

tirsdag 16. juli 2013

1000 rosebilder - så langt - i juli

Jeg får ikke nok...

Det er stadig noe som har skjedd i hagen og som gjør at jeg må ta flere bilder... Disse to ukene i juli har vært nesten magiske fotouker.  Jeg har tatt over 500 bilder i egen hage...

Pluss at jeg har vært på rosetur til Bergen i tre dager (litt i overkant av 300 bilder), pluss at jeg har vært på hagebesøk hos Grehte-Karin Hovde og hennes rosevenn Helmer i Hyggen hvor jeg tok over 150 bilder...

Og - dette BARE av roser og noen få, utvalgte stauder dere... (noen personer har også klart å snike seg inn på noen av bildene...)

Hage er konstant læring, og noe av det jeg har lært er at - akkurat slik det er nå, blir det aldri igjen... To av stolthetene mine fra i fjor, Constance Spry og Lykkefund er ikke å se - av forskjellige årsaker.  Constance Spry frøs helt ned og viser ikke tegn til liv.  Lykkefund stod til slutt igjen med et par (svært så lange) grønne grener, men er nå så dekket av Vitalba-klematisen Western Virgin at den ikke synes. Western Virgin som er enorm og vokser seg større år for år, blomstrer fra sensommeren og utover i september, så den skal få stå... i år... Så må den bort (flyttes altså) hvis det fortsatt er liv i Lykkefund.

Konklusjonen er - jeg er så glad for de bildene jeg tok av disse to rosene i fjor!  Nå er det andre roser som får oppmerksomhet - blant annet denne:

Fantastiske Cariad med kamelialiknende blomster plantet jeg i fjor...
Det er en forholdsvis ny Austinrose som ble introdusert i 2010
Litt annerledes enn det vi forbinder med de klassiske Austin-rosene med sine halvfylte, myrra-duftende blomster.
 Cariad

mandag 15. juli 2013

ukebladet Hjemmet i dag, mandag 15. juli 2013

Hele fem sider er viet hagen vår i Hjemmet som kommer ut i dag...

De har også tatt med litt om Rosebladet og invitert lesere til Norsk Roseforenings hjemmeside (www.norskroseforening.com) - så dere der ute - meld dere inn!

lørdag 13. juli 2013

Austinrosene på sitt vakreste...

Det er ikke helt greit å være gressenke om dagen, men det er bare å gjøre det beste ut av det...

Da jeg våknet i dag tidlig og det var overskyet, var det bare å legge årsaken til 'gressenketilværelsen' til side og jeg ble nesten 'yr', YES - fotovær!
Det er godt jeg har en hage hvor ingen kan se inn, for i dag tidlig hadde jeg ikke en gang tid til å kle på meg - (det vil si -  morgenkåpen er rask å få på...), før jeg brukte en god stund ute i hagen og fotograferte. Både Odin (min trofaste, kjære firbente venn) og frokosten måtte vente...

Her er noen av høydepunktene:

Abraham Darby


Fighting Temeraire


Geoff Hamilton


Princess Alexandra of Kent


Princess Alexandra of Kent og Winchester Cathedral


The Wedgwood Rose

Wollerton Old Hall

Også et innslag fra Tantau - Schneewaltzer

Ingen Austinrose, men du verden så vakker - Smarty

En klassiker fra Tantau - Aspirin

onsdag 10. juli 2013

Vakker sommer med vakre roser - deilig med hageferie, Mary Magdalena, Princess Alexandra of Kent og Smarty

Austinrosen Mary Magdalena er ikke den største og tøffeste busken - den vil ikke bli særlig større en 40-50 cm.  Allikevel er det en av mine favoritter på grunn av blomstenes form, farge og duft. Helt fantastisk. Når været er varmt, går blomstenes utvikling raskt - og her er endringen fra den ene dagen til den andre:
 På mandag var kun den første blomsten i klasen sprunget helt ut - de andre tre er på veg...
 I går var alle fire sprunget ut, og det kommer også tydelig fram hvordan blomstene lysner etter hvert.
Fullt utsprunget er blomstene flate og ca 10 cm i diameter.
 Austinrosen Princess Alexandra of Kent er en annen favoritt. 
Større blomster enn Mary Magdalena - og med en helt annen farge og form...
Den enkelte busk er ikke stor i år, da den frøs helt ned i vinter og dermed (som de aller fleste Austinrosene) måtte starte på nytt.  Men - blomstenes størrelse har det ikke gått utover - de er fantastiske - ca 12 cm i diameter.
Det er stor forskjell på hvordan rosenes blomster klarer seg i regnvær, og en generell regel er at de tett fylte blomstene lettere kladder seg og faller sammen når det regner mye. 
Enkle roser er derfor et viktig innslag i min hage - det er jo ikke hvert år vi har dette været (her på Østlandet altså).  Smarty er derfor en ny rose i min hage i år.  Den står foreløpig i potte, da jeg skal stiklingsformere den for å dekke en liten skråning vi akkurat har ryddet for de gule potentillaene som stod her da vi flyttet inn. DET er nemlig ikke en av mine favoritter.
Jeg MÅ komme i gang med stiklingsformeringen nå en av de nærmeste dagene slik at de får tid nok på seg før høsten, men når rosen står full av blomsterklaser som disse, sitter det langt inne.
Smarty er en av rosene jeg presenterte i Rosebladet nr. 1, 2013. Det er en forholdsvis liten busk som brer seg utover og dermed svært godt kan brukes om kantplante og bunndekker. Blomstene er ca. 5 - 6 cm i diameter. Busken blir ca. 80 cm høy og 100 cm bred og bladverket skal holde seg friskt og fint. For noen vil det kanskje være et lite minus at den kun har svært lett duft - men det er gjerne slik - vi får ikke absolutt alt i en og samme rose.

Mine tidligere blogginnlegg finner du på Roser Clematis og stauder i Vollen: http://roserclematisogstauderivollen.blogspot.no/

torsdag 4. juli 2013

Drivhuset har litt av hvert å by på etter hvert som sommeren skrider fram - her paprika og druer

Disse paprikaene sådde jeg inne 3. mars. De sto på badet til spring, deretter ble de satt ned i kjelleren som holder 13-15 grader under vekstlys. Etter hvert som det begynte å bli greit med plussgrader om natta - ut i drivhuset...  De er fortsatt grønne, så jeg har tenkt å være tålmodig og la de henge til de får endelig farge... da smaker de også enda bedre..
Paprika Quadrato d'Asti Giallo som blir gul

Paprika Sweet Chocoalate - er vel ikke nødvendig å si noe mer om hvilken farge denne skal få etter hvert?
 
Druen Somerset Seedless står også i drivhuset.  Den klarer fint en norsk vinter ute, men inne får den en mye tidligere start og dermed kan vi nyte druer allerede på sensommeren.  Søte, deilige, stenfrie druer!