Elvebredden...

Elvebredden...

søndag 9. august 2015

Roser og Clematis - i skjønn forening...

Odins bed
Odins består av rosene Kirsch Rose, Stockholdm, Aspirin, Bonica, Avec Amour og Sirius - alle roser i lyse pastellfarger, blå øyeblomst som rammer inn sirkelen, og en lyseblå  klematis Blue Angel som klatrer på stativet i midten sammen med klatrerosen Kirsch Rose.

Alle rosene og klematisen blir presentert i tur og orden:

Kirsch Rose 

er den første rosen i bedet som starter blomstringen:

Kirsch Rose er nok et noe ubeskrevet blad her i Norge. Den fant vegen til 
min hage via en flytur fra Baden Baden som stikling, og vokser altså på egen rot. Det er en klatrerose som i utgangspunktet skal kunne bli 3 meter høy. Så langt har den, etter at jeg plantet den i fjor sommer, nådd ca en meter - så får vi se hva fremtiden bringer.... En vakker rose - og stikker du nesen borti kjenner du duften som har hint av både sitron og bringebær.  

Stockholm:


Stockholm er i ferd med å bli en av mine absolutt favoritter.  Fantastisk vakker rose - kontinuerlig blomstring, herlig duft - og den har faktisk tålt regnet i sommer bedre enn de fleste! 

 De lærde er ikke helt enige om hvordan den kategoriseres - noen sier stilkrose og noen klaserose.  Spiller det noen rolle?   
Det er bare en ting å si - løp og kjøp!
De moderne buskrosene Aspirin (den hvite) og Bonica (den rosa) er de neste ut.  Både velkjente og anerkjente roser her i Norge, trofaste gjennom både regn og vinter... Ønsker du en buskrose som ikke blir for høy og dominerende, er de begge et godt valg.  De egner seg også svært godt å ha i potter på terrassen!  Ikke noe særlig duft å snakke om dessverre...

Avec Amour:

Avec Amour er nok også et noe ubeskrevet blad her i Norge.  Det er en rose fra Tantau som vi har fått tilsendt fra Tantau (roseforedleren) nå i sommer. Tanken er at vi skal prøve den ut i tre år framover i forskjellige hager rundt om i Norge.  Uansett - den virker lovende!

En storblomstret rose i lys gule nyanser som også ser ut å tåle regnfulle, Norske sommere veldig bra - nå gjenstår det bare å se hvordan den takler vinteren!

Sirius:

Sirius har faktisk en del til felles med Aspirin når det gjelder størrelse og vekstform.  Hos meg står de på motsatte sider i Odins bed og gir en fin aksent mot de andre pastellfargede rosene.  Aspirin har skjær av rosa idet blomstene åpner seg, Sirius mer skjær av aprikos.  Uansett - vakre er de begge to...


Klematis Blue Angel:

Vakre, pastell - lyseblå blomster som svever over rosene - herlig klematis med vakre blomster som blomstrer samtidig med rosene og utfyller disse....

6 kommentarer:

 1. Nydelig blomstring i Odins bed!

  SvarSlett
 2. Utrolig flotte blomster og bilder.

  SvarSlett
 3. For en vakker beplantning, mange spennende roser.
  Hilsen ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett
 4. Skal si det var mye roser her. Så fint det er!!

  SvarSlett
 5. Vakre bilder av Odins bed. Og informativt om roser :-)
  Ønsker å utvide litt med roser neste år, så det er kjekt med bilder,og erfaring.
  Ha en fin uke.

  SvarSlett