Elvebredden...

Elvebredden...

tirsdag 6. september 2016

Chili - jeg? Javisst! Golden Cayenne beriker - og utfordrer!

Jeg dyrker chili for første gang i år.  Bestilte frø fra Danmark - en fin og gul chili ved navn Golden Cayenne.Golden Cayenne måler et sted mellom 30 og 50 000 på Scoville skalaen.  Det er temmelig sterkt for en uerfaren chilispiser som ikke en gang orker å spise sterk tacosaus.  Men - så har jeg lest at de sterkeste chiliene måler halvannen million på samme skala - så da må det jo være å bruke i maten - også for meg?

Chiliene kom - først grønne - så begynte de å få gul farge.  Jeg fulgte nøye med....  i spenning... En moden og gul chili - ble tatt inn og en halv brukt  - som angitt - i en middagsoppskrift... Flott! satt ga maten en fin piff.  Så var det tomt for gule chili da jeg skulle lage tomatsuppe av tomater fra drivhuset.  Nå har jeg lest at chilene er sterkere når de er modne, så jeg tok inn og brukte en hel grønn chili i suppa.

Hjemmelaget tomatsuppe laget på egne dyrkede tomater er noe av det beste som finnes!  Fantastisk smak!  Også denne - problemet var bare at det kjentes som det stod flammer ut av munnen på meg når jeg spiste den!  Men - så god at jeg tok en porsjon til... Flammer eller ikke flammer - bare å la det stå til.

Hvordan kunne dette ha seg?  Den grønne var jo sterkere enn den gule? Joda - mer nettstudier og jeg fant ut at den sterkeste delen av chilien er nærmest stilken.  Så lærdommen er - en grønn chili er sterkere nærmere stilken enn det en gul er nederst mot tuppen.

Dobbeltsjekket det faktisk med å smake på en - først en bit fra tuppen og så en fra nærmere stilken - det stemmer!!!

Jeg har også fått bekreftet at det er viktig å vaske hendene etter å ha skåret chili - før man klør seg i øyet!  
Har også erfart at det er dumt å skjære chili etter at jeg har holdt på med rosene og fått små kutt på fingrene!
Har også lest meg fram til at det er spesielt viktig å vaske hendene godt med såpe før man går på toalettet!

Jeg sådde frøene 24. januar som tilbrakte tiden fram til spiring på badet - så ned i kjelleren med ca 15 grader og plantelys fram til den ble med øvrige paprika- og tomatplanter ut i drivhuset mot slutten av april. (bruker varme i form av termostatovn den første tiden for å sikre meg mot at plantene fryser på natta).
Planten har gitt bra med chili fra begynnelsen av juli og står fortsatt i full vigør i drivhuset med både gule og grønne chilier samt blomster.

Planen er å ta den inn i oktober - for å se om den vi fortsette å gi oss deilig smak i maten utover vinteren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar