Elvebredden...

Elvebredden...

lørdag 6. juni 2015

Første rose i blomst i dag - en magisk oppdagelse!

Jeg jobbet hardt med den store sneglekampen - hadde bøtta med Nemaslug blandet i vann klar og vandret rundt rett etter regnet ga seg i morges på jakt etter snegler (som klippes i to og puttes i bøtta for så å spres rundt på strategiske steder i hagen).

Da så jeg EN enslig liten blomst, regntung etter nattens byger, som jobbet hardt med å åpne seg. For en lykke!  Årets roseblomstringen har startet! 


Det var Rosa pendulina, også kalt bergrose som startet showet i år.

Kanskje ikke den rosen du velger som den første å plante i hagen, men du verden så verdifull når du ønsker å ha roser i blomst så lenge som mulig gjennom sommeren.  
Den har rosa, enkle blomster (4 - 6 cm i diameter) og svak duft. Min pendulina er ikke så stor enda, da jeg fikk den som rotstikling fra en rosevenn høsten for tre år siden. Den hører hjemme blant de såkalte villrosene, er en av de aller tidligste til å starte blomstringen og vokser til en busk på ca 3,5x3m. Den er frisk og herdig - klarer seg til H8, og det store plusset er de tallrike og flotte røde og pæreformede nypene som kommer utover høsten!
Endelig er tiden inne for den daglige runden i hagen (med kamera) for å følge med på når de ca 175 forskjellige rosene jeg har i hagen kommer i blomst.
I fjor gikk det en måned fra den første rosen blomstret (Rosa rugosa 28. mai - Rosa Pendulina 29. mai) til den siste startet - så det blir en travel, men herlig tid framover.

4 kommentarer:

 1. Hei
  Det gir en god følelse, når den første rosen kommer i blomst. Kommer sommervarmen hit snart, så blir det snart roser her også.
  Ønsker deg en fin søndag.
  Klem Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - selv om det ser ut som jeg fortsatt må vente noen dager på neste som mest sannsynlig er Moyesii. Håper det snar blir varmere i været både her og der!

   Slett
 2. For en glede det må ha vært å oppdage denne skjønnheten mens du var i annet ubehagelig ærend. Lekker var den. Jeg er svak for villroser. Himmel, hvor mange sorter du har i roseaoasen din.

  Jannicke

  SvarSlett
 3. Hey keep posting such good and meaningful articles.

  SvarSlett