Elvebredden...

Elvebredden...

mandag 18. november 2019

Bohuslänningen i Uddevalla kom for et intervju

Søndag 17. november var jeg i Uddevalla og holdt roseforedrag for Trädgårdsamatörerna Bohuslän-Dalslandskretsen. Lokalavisen Bohusläningen hadde fått med seg dette og kom for et kort intervju - dette ble resultatet:

Sköta rosor – intresset som bara växer och växer

I söndags arrangerade sällskapet Trädgårdsamatörerna Bohuslän-Dalsland ett föredrag med rosfantasten Toril Linnerud. Hennes intresse för rosor började för över 20 år sedan och i dag är hon ordförande i Norsk Roseförening och redaktör för Rosebladet och har över 250 rosor hemma. 
Det finns många som har ett särskilt intresse för blommor och allt som växer. Det är något speciellt med att ta hand om en planta från stickling till blomma för att sedan ta nya sticklingar och se dem växa, för att inte nämna alla dofter och färger man får njuta av. Någon som verkligen gillar blommor, mer specifikt rosor, är Toril Linnerud. Hennes intresse för rosor väcktes när hon 1996 flyttade ner till Nederländerna där hon bodde ett stenkast ifrån en stor rosanläggning där det fanns mängder av rosor.
Bildet er sakset fra bloggen min og viser hvordan det var foran huset i slutten av juni i år.

– Det fanns så många alternativ och eftersom det var helt andra förutsättningar att plantera rosor där än i Norge, köpte jag på mig några och därefter ökade intresset, säger Toril Linnerud.
Efter några år i Nederländerna flyttade hon tillbaka till Norge. Men rosintresset tog hon med sig och väl hemma i Norge började hon söka efter likasinnade. Hon gick med i olika trädgårdsföreningar vilket gjorde att hennes intresse växte ännu mer. Hon började läsa på och söka kunskap om hur man kunde sköta rosor på bästa sättet i Norge och hon har en mängd bra tips för de som vill börja plantera rosor uppe i norden. 
Bildet er sakset fra bloggen og viser Lampion - en av mine absolutte favoritter

– Det är viktigt att läsa på om vilka rosor du vill ha. Det finns allt från små, 30 centimeter höga, plantor till massiva buskar som nästan aldrig slutar växa på höjden. Det är även viktigt att kolla vilken växtzon du bor i och se till att de rosorna du köper klarar av din zon, säger Toril Linnerud.
Hon menar att felet många gör är att de ser en fin ros och köper den trots att den inte är anpassad för klimatet den hamnar i. Är man dessutom helt grön inom området kan det vara bra att välja en ros som är lite mer uthållig. Det finns många känsliga rosor, eller primadonnor som Toril Linnerud brukar kalla dem, som kräver mycket skötsel och arbete, vilket kan vara svårt om man är helt ny. Även att köpa rätt jord är en viktig del om du vill lyckas få dina rosor att trivas.
– Du kan köpa hur fina och dyra rosor som helst, men om du snålar på jorden är de pengarna bortkastade, säger Toril Linnerud. 
Men det allra viktigaste är, enligt Toril Linnerud, att vara nyfiken.
– Fråga folk som kan, experimentera, testa att flytta på dina rosor om du ser att de inte trivs, var nyfiken.

Abonnerer du tilfeldigvis på avisen, kan du lese artikkelen her også:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar